Program


Joseph Haydn: A teremtés, Hob. XXI:2
5

Joseph Haydn: A teremtés, Hob. XXI:2

A Haydneum zeneakadémiai bérletének első hangversenyén A teremtést a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg Vashegyi György vezényletével.

Jegytípusok


3 200 Ft - 7 500 Ft
4 jegytípus

Aktuális előadások



Szutrély Katalin – szoprán
Komáromi Márton – tenor
Melkovics Zoltán – basszus
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Joseph Haydn (1732–1809) pályájána egyik legnagyobb jelentőségű vállalkozása, A teremtés kései alkotás: a zeneszerző hatvanöt évesen, 1797-ben kezdte meg a kompozíciós munkát, és a következő esztendőben fejezte be a három részre tagolódó, három szólistát, kórust és zenekart foglalkoztató, harmincnégy számból álló oratóriumot, amely a bécsi Burgtheaterben hangzott fel először 1799. március 19-én. A Haydneum zeneakadémiai bérletének első hangversenyén A teremtést a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg Vashegyi György vezényletével.

Mint három esztendővel később Az évszakok esetében, Haydn alkotótársa már ekkor is a hollandiai születésű osztrák diplomata, a nagy műveltségű (Haydnon kívül Mozarttal és Beethovennel is kapcsolatban álló) polihisztor és mecénás, Gottfried van Swieten báró volt: ő írta meg a szövegkönyvet a bibliai teremtéstörténet – Mózes első könyve – és Milton Az elveszett paradicsom című költeménye alapján. A teremtéskeletkezésének előzményei között fontos szerepet játszanak Haydn angliai utazásai (1791–92, 1794–95), amelyeknek során meghallgatta Händel több oratóriumát: egyrészt ezek élménye keltette fel érdeklődését egy nagy formátumú oratórium megalkotása iránt, másrészt ezek alakították gondolkodásmódját a kórus használatáról. A teremtés által közvetített világszemlélet a felvilágosodás értékrendjének kifejezője. Alapgondolata: a kozmoszban rend uralkodik, a teremtmények sorsát egy mindenről gondoskodó atyai hatalom irányítja. A műben meghatározó szerepet kap az ábrázolószellem, amely Haydn számára seregnyi játékos hangfestő ötlet megvalósítására ad lehetőséget. Alapítójuk és vezetőjük, Vashegyi György irányításával a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar immár több mint három évtizede a magyarországi historikus régizene-előadás meghatározó műhelye.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretne értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozzon fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!