Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ

A Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd Megyei Jogú Város legnagyobb kulturális intézménye, közművelődési, közösségi színtere.

Az intézmény 1970 április 2-án nyitotta meg kapuit Tolna megye székhelyén, Szekszárdon, a művelődni és szórakozni vágyó közönség számára.A sok év alatt a társadalmi környezet változásaira folyamatosan reagálva, szakmai megújulási törekvéseket és a mindenkori fenntartói szándékot is figyelembe véve igen sokat változott funkciójában, hatókörében és elnevezésében egyaránt. Időközben átvette a megszűnt Gyermekek Háza feladatkörét, bővült a Tourinform Irodával, a Panoráma Mozival, majd 2005 januárjában a Művészetek Házával egyesült.

Alapfeladatai:

a tárgyi és szellemi kultúra értékeinek létrehozása, megőrzése, közvetítése; kulturális műsorok, rendezvények, szakmai konferenciák, kiállítások szervezése közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése befogadó színházi tevékenység a helyi lakosság polgári szerveződésének elősegítése; az életminőség és közérzet javítása; az általános és szakműveltség terjesztése, ízlésformálás, tudásátadás; a helyi lakosság szociális és mentális helyzetének javítása; oktatási kiegészítő, segítő programok, tehetséggondozás komplex támogatása ifjúsági információs és szolgáltató tevékenység; művelődési helyzetek, lehetőségek és formák szervezése a felnövekvő, illetve a felnőtt nemzedék számára egyaránt;

o   ismeretterjesztő előadások, fórumok, népfőiskolák szervezése

o   művészeti alkotóműhelyek, amatőr együttesek működtetése

o   szakkörök, klubok, közhasznú tanfolyamok működtetése

egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

o   városi és állami ünnepek koordinálása

o   családi ünnepek szervezése

a hazai és nemzetközi filmkultúra közvetítése a város és a térség számára.

E feladatok mind teljesebb megoldása érdekében az intézmény folyamatosan a következő művelődési formákat kínálja:

Színház: gyermek-, ifjúsági- és felnőtt bérletsorozatok, bérletszünetes előadások; Kamara-, nagyzenekari-, komoly- és könnyűzenei koncertek; Kiállítások; Irodalmi estek, pódium előadások; Gyermek- és ifjúsági műsorok, gyermekprogramok; Fesztiválok, tanfolyamok, művészeti csoportok, klubok, szakkörök; Természet- és környezetvédelmi rendezvények, akciók; Kulturális szolgáltatások: helybiztosítás, szervezés, lebonyolítás, művészeti csoportok kiajánlása, jegyforgalmazás.

A Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza  infrastrukturális megújulását a TIOP 1.2.1. –AGÓRA program pályázati támogatásnak és a fenntartó városunk áldozatvállalásának köszönhetjük.

Az AGORA Program lényege:

Az Agora a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt beruházási program, amelynek célja az egyes térségek közötti kulturális, infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése, a meglévő közoktatási és közművelődési rendszerek összekapcsolása.

Egyszerűbben megfogalmazva a fenti tudományos meghatározást az Agora – hasonlóan a nevét adó görög hagyományokhoz – találkozási pont ismerősök és ismeretlenek számára. Az Agora olyan hely, ahol lehet beszélgetni, játszani, tanulni, szórakozni, mindeközben enni-inni, de mégsem a mai modern értelemben vett pláza. Az Agora egy szép, 21. századi színvonalú hely (épület), ahová érdemes bemenni, mert odabenn jól telik az idő családdal, barátokkal, ismerősökkel, de nem vásárlással.

Létrejött a térségben egyedülálló multifunkcionális közösségi intézmény. Megteremtődtek a komplex infrastrukturális feltételei a magas szintű szociokulturális szolgáltatások nyújtásának.

A Babitsban a kezdetek óta erős, lendületes civil közösségi élet folyik a művészeti élet mellett számos más területen is. Az erős alapokon nyugvó együttműködési formákat a városi támogatás mellett, saját lehetőségeinkkel továbbra is ápolni és folyamatosan fejleszteni szeretnénk.

A társadalomfejlesztő szerepen belül nagyon fontos a formális oktatási rendszerekkel való együttműködés. Az elmúlt három évben sikeres TÁMOP pályázatainknak köszönhetően, mely a gyermek és ifjúsági korosztály célozta, elmélyítettük ezt a munkát. Az új tereink átvételével megkezdődhet az oktatási rendszerek és a kulturális infrastruktúra egymást támogató folyamatainak a kiépítése a városban, az agglomerációs körzetben és a térségben. A kialakított kis-és középcsoportos foglalkozások fogadására alkalmas modern tereink helyszínei lesznek az informális és formális felnőtt tanulási folyamatainknak is.

A közösségi és művelődési szolgáltatásaink mellett a kulturális élmények nyújtására alkalmas 21. századi korszerű színházterem, rendezvényterem és mozi terem jött létre. A közönség, a betérők számára nyitott, a nap bármely szakában látogatható kényelmes, fedett városi tereink állnak rendelkezésre, amelyet a 40 fős Agóra Étterem és Kávézó tesz vonzóbbá.

A programjaink összeállításánál már bátran válogathatunk a legkorszerűbb technikai megoldásokat igénylő színházi előadások, koncertek táncszínházak közül, amelyekről sajnos korábban le kellett mondanunk.

Nagy örömmel és büszkén vettük birtokba Szekszárd város Agóráját, a Babits Mihály Kulturális Központot, benne a Művészetek Házát és a két épületet összekötő gyönyörű teret.

Tovább 7100 Szekszárd, Szent István tér 10.

38 esemény


Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretne értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozzon fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!